skip to Main Content

ΚΤΕΟ μια παρεξηγημένη έννοια. Βρίσκεται στη λίστα μεταξύ πολλών  υποχρεώσεων των ιδιοκτητών αυτοκινήτων. Τι είναι όμως; Γιατί είναι σημαντικό αλλά έχει παρεξηγηθεί; Γιατί πρέπει να περάσω ΚΤΕΟ;

Κέντρο Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων, ΚΤΕΟ, ένας φορέας, ιδιωτικός ή Δημόσιος, ο οποίος είναι αδειοδοτημένος από το Υπουργείο Μεταφορών, και πιστοποιημένος από εξωτερικούς φορείς, με μόνη αρμοδιότητα τον Τεχνικό Έλεγχο των Οχημάτων.

Στο ΚΤΕΟ λοιπόν γίνεται ο τεχνικός έλεγχος του οχήματός σας, ο έλεγχος αυτός αποσκοπεί στην πιστοποίηση της τεχνικής αρτιότητας των οχημάτων. Όλα τα συστήματα του οχήματός σας που έχουν άμεση σχέση με την οδική ασφάλεια ελέγχονται και δοκιμάζονται ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητά τους σε όλες τις συνθήκες. Τι ακριβώς σημαίνει αυτό; Σκεφθείτε για παράδειγμα, τον τελευταίο χρόνο, πόσες φορές χρειάστηκε, οδηγώντας το όχημά σας, να το σταματήσετε άμεσα φρενάροντας απότομα λόγω κάποιας κακής συγκυρίας πχ. Ένα ζώο που πετάχτηκε στο δρόμο ή άλλος οδηγός φρέναρε απότομα μπροστά σας, ακόμα χειρότερα ένα παιδί που κυνηγούσε τη μπάλα; Σκεφθείτε πόσες φορές τον τελευταίο χρόνο; Μάλλον καμία ή μία το πολύ. Σωστά είναι κάπως σπάνιο. Σκεφθείτε λίγο πόσο σίγουροι είστε ότι την επόμενη φορά που θα συμβεί ένα τέτοιο γεγονός, το όχημά σας θα υπακούσει την εντολή σας για άμεση ακινητοποίηση; Δεν είστε σίγουροι; Κανείς δεν είναι. Εδώ στο ΚΤΕΟ είμαστε, αφού κατά τον τεχνικό έλεγχο δοκιμάζουμε τα φρένα σας ώστε να είναι λειτουργικά ακόμα και στις πιο δύσκολες συνθήκες. Το ίδιο συμβαίνει με όλα τα συστήματα του αυτοκινήτου και κυρίως με όσα συνδέονται άμεσα με την ασφάλεια σας.

Γιατί έχει παρεξηγηθεί;

Η έννοια του ΚΤΕΟ είναι παρεξηγημένη, γιατί το ΚΤΕΟ είναι δυστυχώς υποχρεωτικό. Γιατί δυστυχώς; Γιατί δεν θα έπρεπε να υποχρεούμαστε για τον Τεχνικό έλεγχο του οχήματός μας, θα έπρεπε από μόνοι μας να τον επιζητάμε και να τον επιδιώκουμε συχνά. Ελλείψει όμως ενημέρωσης και κυκλοφοριακής παιδείας στον τόπο μας, το ΚΤΕΟ ανήκει στις πρώτες θέσεις τις λίστας των ανούσιων κατά πολλούς υποχρεώσεων των οδηγών.

Γιατί είναι υποχρεωτικό;

Με οδηγία της ΕΕ προς όλα τα κράτη-μέλη είναι υποχρεωτικός ο τεχνικός έλεγχος όλων των οχημάτων. Εν όψει των διαδικασιών για την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων διερευνήθηκε και επισημάνθηκε ότι τα αίτια των τροχαίων ατυχημάτων οφείλονται σε τρείς παράγοντες, α) στην κατάσταση του οδικού δικτύου, β)σε ανθρώπινο λάθος  γ) στην κατάσταση των οχημάτων.

Όσο αφορά την κατάσταση του οδικού δικτύου, περιλαμβάνονται η φύση του οδοστρώματος, οι κλίσεις, η συμπεριφορά του οδοστρώματος που έχει βραχεί, ζημιές από φυσικές καταστροφές και άλλα γεγονότα όπως ζώα στο δρόμο ή άλλα εμπόδια κα. Όλα αυτά επηρεάζουν την κατάσταση του οδικού δικτύου και φυσικό είναι, ενώ γίνονται ενέργειες από τις αρχές για την αποκατάσταση των περισσότερων απ αυτά, κάποια να είναι αναπόφευκτα.

Μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί ο ανθρώπινος παράγοντας όπου ένα λάθος του οδηγού μπορεί να αποβεί βασικό αίτιο για ένα ατύχημα. Καμπάνιες ενημέρωσης αποτρέπουν οδηγούς να οδηγούν ενώ έχουν καταναλώσει αλκοόλ, ενώ μιλούν στο κινητό ή ότι άλλο μπορεί να αποσπάσει την προσοχή και να αυξήσει τις πιθανότητες ώστε ο οδηγός να κάνει κάποιο λάθος στον χειρισμό του οχήματός του. Δυστυχώς ούτε αυτός ο παράγοντας είναι πλήρως ελεγχόμενος και πολλά ατυχήματα οφείλονται σε ανθρώπινο λάθος.

Τέλος, η κατάσταση των οχημάτων, ο μόνος παράγοντας που μπορεί να ελεγχθεί στο μεγαλύτερο βαθμό, με τους συχνούς υποχρεωτικούς τεχνικούς ελέγχους και όταν αποκαθίστανται οι όποιες βλάβες εντοπίζονται. Φυσικά, πρέπει να πούμε ότι ο παράγοντας αυτός επηρεάζεται άμεσα και από τους άλλους παράγοντες που προαναφέραμε, για παράδειγμα τα φθαρμένα ελαστικά ενός οχήματος γίνονται ακόμα πιο επικίνδυνα σε ένα βρεγμένο ή μη συντηρημένο δρόμο. Η κακή κατάσταση του οχήματος θα δυσχεράνει τους χειρισμούς για την έγκαιρη διόρθωση ενός λάθους του οδηγού.

Σκοπός του ΚΤΕΟ.

Ο βασικός σκοπός του ΚΤΕΟ έχει να κάνει κατά κύριο λόγο με την ασφάλεια των μεταφορών. Ο τεχνικός έλεγχος αποσκοπεί στον έλεγχο της λειτουργικότητας των συστημάτων των οχημάτων με έμφαση στα συστήματα που αφορούν την ασφαλή κίνηση των οχημάτων στο δρόμο. Εκτός από τον τομέα της ασφάλειας όμως, ο έλεγχος ΚΤΕΟ παίζει σημαντικό ρόλο στην οικονομία όσο αφορά την συντήρηση των οχημάτων. Πώς γίνεται αυτό; Για παράδειγμα ας υποθέσουμε ότι το όχημά σας έχει πρόβλημα με την ευθυγράμμιση του, γεγονός που δεν γίνεται πάντα αντιληπτό από τον οδηγό. Σε περίπτωση όπου η βλάβη αυτή δεν εντοπισθεί εγκαίρως εκτός από την επιδείνωση του αυτού προβλήματος θα επηρεαστούν και άλλα συστήματα, όπως γρήγορη  φθορά των ελαστικών και καταπόνηση όλων των συνδέσμων του συστήματος ανάρτησης του εμπρόσθιου άξονα του οχήματος. Αυτό σημαίνει ότι ο μη εντοπισμός μιας μικρής βλάβης θα είναι η αιτία σοβαρότερων και πολύ πιο ζημιογόνων βλαβών, επιβαρύνοντας την τσέπη του ιδιοκτήτη και την ασφαλή κυκλοφορία του οχήματος αυτού στο δρόμο.

Σκοπός του ΚΤΕΟ ΑΣΒΕΣΤΑΣ ΑΕ.

Σκοπός του ΙΚΤΕΟ μας είναι ο ουσιώδης τεχνικός έλεγχος των οχημάτων των πελατών μας, η επισήμανση των βλαβών τους και η σωστή και γρήγορη εξυπηρέτησή τους. Βασικός σκοπός μας η ενίσχυση της οδικής ασφάλειας του τόπου μας και η προστασία των πελατών μας από πρόστιμα και κλήσεις της Τροχαίας.

Εκτός αυτών, έχουμε αναπτύξει ένα σύστημα ενημέρωσης των πελατών μας για τους επερχόμενους ελέγχους των οχημάτων έχοντας θέσει ως στόχο την έγκαιρη και επαναλαμβανόμενη ενημέρωση όλων των πελατών μας ώστε όλοι να ενημερώνονται για την υποχρέωσή τους για ΚΤΕΟ. Είμαστε περήφανοι που με αυτό τον τρόπο έχουμε μειώσει κατακόρυφα το ποσοστό των ληξιπρόθεσμων προσελεύσεων και κατ επέκταση τα πρόστιμα που δίνουν οι πελάτες μας στο Δημόσιο. Από το 2010 έχουμε επενδύσει στον γρήγορο τεχνικό έλεγχο εξοικονομώντας τον χρόνο των πελατών μας. Έχοντας εγκαταστήσει 2 γραμμές ελέγχου αυτοκινήτων μία γραμμή δικύκλων και έχοντας στελεχώσει με πολυάριθμο προσωπικό τις εγκαταστάσεις μας έχουμε μειώσει τον χρόνο αναμονής των πελατών μας κατακόρυφα.

Θα συνεχίσουμε να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας αναβαθμίζοντας συνεχώς την ποιότητα τους.

ΙΚΤΕΟ ΑΣΒΕΣΤΑΣ … Η Εξυπηρέτηση… στο ΚΟΚΚΙΝΟ

Back To Top